wtorek, 28 października 2014

☆ ☆ ☆ Właściwości poszczególnych olei ☆☆☆

 

Witajcie Kochani :)


Dziś zapraszam Was na post, na który wiele z Was czekało. 

Mamy za sobą omówiona tematykę OCM ( KLIK ) oraz komedogenność olejów, czyli prawdopodobieństwa zapchania porów (KLIK )

Także pora poznać właściwości poszczególnych olejów :)  Nie przedłużając przejdźmy do rzeczy ;)










olej z nasion malin

Charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy A która przyspiesza regenerację uszkodzonego naskórka a także witaminy E, która jak wiadomo opóźnia proces starzenia się skóry.

Olej ten ma również właściwości przeciwzapalne, łagodzi problemy skórne takie jak łuszczyca, egzema, zaczerwienienia, trądzik. Przyśpiesza gojenie się niedoskonałości oraz rozjaśnia przebarwienia. Olejek z nasion malin ma również właściwości antyoksydacyjne oraz antybakteryjne.

Olej ten dzięki swej bogatości w kwasy Omega-3 i Omega-6 polecany jest przede wszystkim osobom z cera dojrzałą – nawilża oraz regeneruje skórę.Zapewnia ochronę przed wpływem promieniowania ultrafioletowego UV-A i UV-B.



olej moringa

Olej ten pozyskiwany jest z nasion indyjskiego drzewa Moringa. Polecany jest do cery dojrzałej choć nie tylko.

Olej ten poprawia gospodarkę lipidową naszej skóry, zapobiega powstawaniu wszelkiego rodzaju wyprysków jak i zaskórników. Jest jednym z olei który bardzo dobrze oczyszcza pory, nawilża oraz zmiękcza skórę. 

Głównym składnikiem jest kwas oleinowy, który działa kojąco na skórę wrażliwą, suchą i popękaną, chroni ją przed nadmiernym wysychaniem. Zaiera witaminę A , C oraz E które wspomagają produkcję kolagenu, spłycają smarszczki oraz odbudowują komórki skóry.

Posiada naturalne właściwości kojące, antybakteryjne i ochronne. Łagodzi miejscowe problemy skórne, ugryzienia owadów, reakcje na czynniki zewnętrzne.




olej z nasion bawełny

to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E, dlatego dobroczynnie wpływa na kondycję włosów i skóry. Słynie z właściwości zmiękczających i nawilżających, dlatego polecany jest do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych inwazyjną stylizacją. Po jego użyciu włosy stają się miękkie w dotyku, gładkie i błyszczące.

Olej z nasion bawełny dzięki wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowy (NNKT), szczególnie kwasu olejowego i linolowego bardzo korzystnie działa także na skórę. Regeneruje podrażnioną, suchą cerę. Bez obaw może być stosowany do pielęgnacji cery alergicznej. Regularnie stosowany podnosi odporność na zakażenia, pobudza regenerację nabłonków, działa przeciwalergicznie i przeciwzapalnie. Szybko wnika w głąb skóry i doskonale ją odżywia. Przywraca skórze elastyczność, dlatego polecany jest także do pielęgnacji cery z pierwszymi oznakami starzenia.





olej cytrynowy

Olejek cytrynowy bogaty jest w wit C dzięki temu pomaga w walce z przebarwieniami, sprawia że skóra jest bardziej napięta i mniej skłonna do powstawania zmarszczek. Niweluje popękane naczynka, jest niezastąpiony przy walce z zapaleniem skóry. Pomaga zwalczać opryszczkę oraz rozszerzone pory.

WAŻNE -olejek cytrynowy jest fototoksyczny, czyli uwrażliwia skórę na działanie słońca. Trzeba go łączyć go z innym olejkami.  




olej z dzikiej róży

jest szczególnie polecany dla cery suchej, wrażliwej, dojrzałej i naczynkowej. Jest jednym z najlepszych naturalnych olejków stosowanych w kuracjach przeciwstarzeniowych. Przyspiesza procesy regeneracji komórkowej, stymuluje produkcję kolagenu oraz zmniejsza widoczność zmarszczek. Olejek z dzikiej róży jest silnym antyoksydantem, wygładza, zmiękcza i odżywia skórę, poprawiając jej koloryt.
Zapobiega powstawaniu i rozwojowi blizn i rozstępów. Wzmacnia też naczynia krwionośne i zmniejsza ich widoczność, dzięki czemu ogranicza zaczerwienienie skóry.
Nadaje skórze zdrowy, młodzieńczy wygląd.



olej z pachnotki

jest szczególnie polecany dla cery suchej, wrażliwej i trądzikowej. Posiada wyjątkowo wysoką zawartość cennego kwasu alfa-linolenowego, który jest silnym przeciwutleniaczem. 

Bardzo intensywnie odżywia skórę i wspomaga procesy regeneracji komórkowej. Olej z pachnotki doskonale pielęgnuje i koi skórę podatną na alergie i poparzenia słoneczne. Naturalnie przyspiesza jej odnowę, chroni przed rozwojem stanów problemowych i wzmacnia odporność skóry. Ogranicza produkcję sebum i zapobiega rozwojowi trądziku. Olej z pachnotki jest polecany do stosowania na włosy oraz skórę głowy, ponieważ łagodzi objawy łupieżu, odżywia przesuszoną skórę głowy i zmniejsza nieprzyjemne uczucie swędzenia. Zapobiega przy tym nadmiernemu wypadaniu włosów i ogranicza nadmierne przetłuszczanie skóry głowy.


 

olej jojoba

jest szczególnie polecany dla cery wrażliwej, przetłuszczającej i trądzikowej.  Doskonale nawilża i zmiękcza skórę oraz stymuluje procesy regeneracji komórkowej. Olej jojoba posiada wysoki stopień zgodności biologicznej z ludzką skórą i w budowie przypomina naturalnie wytwarzane sebum, dzięki czemu wzmacnia naturalną odporność skóry. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych pozwala odbudować naturalną warstwę ochronną skóry, dzięki czemu zapobiega utracie wody – jest doskonałym emolientem.

Olej jojoba szybko się wchłania, doskonale zmiękcza i wygładza skórę. Wspomaga regenerację problemowych partii skóry, dlatego dobrze sprawdza się na skórze dotkniętej łuszczycą, trądzikiem czy egzemą.
Główny składnik oleju jojoba - palmitynian cetylu o właściwościach natłuszczających i odżywczych, jest w swojej budowie zbliżony do oleju wielorybiego
Jest też doskonałym środkiem do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych – regeneruje i odżywia włosy, nadając im intensywny blask. Odżywia również skórę głowy przyspieszając tempo wzrostu włosów oraz zapobiegając nadmiernemu wypadaniu.




olej z uczepu trójlistkowego
  • Wspomaga walkę z łuszczycą oraz trądzikiem.Likwiduje stany zapalne i podrażnienia.Łagodzi świąd i nieprzyjemne pieczenie.


  • Reguluje aktywność gruczołów łojowych. Działa korzystnie na skórę alergiczną. Zapobiega podrażnieniom.
  •     Podrażnienia, suchość, zaczerwienienia skóry
  •     Łojotokowe zapalenie skóry głowy, łupież
  •     Demakijaż twarzy i rzęs (jednocześnie odżywia i wzmacnia)



olej makadamia

jest szczególnie polecany dla cery dojrzałej, suchej i podrażnionej.  Doskonale odżywia i zmiękcza skórę oraz stymuluje procesy regeneracji komórkowej. Olej makadamia zawiera substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym i odmładzającym. Dobrze chroni skórę przed szkodliwym wpływem słońca, a także odbudowuje strukturę naskórka. Olej makadamia posiada wysoki stopień zgodności biologicznej z ludzką skórą, dzięki czemu wpływa na nią wzmacniająco. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych pozwala odbudować naturalną warstwę ochronną skóry, dzięki czemu zapobiega utracie wody.

Dzięki olejkowi z orzechów makadamia, problemy ze skórą atopową, wrażliwą i łuszczącą się zostają rozwiązane. Dzięki niesamowitym właściwościom olejek  niweluje zaczerwienienia, zmniejsza pieczenie oraz uczucie swędzenia. Kolejną zaletą jest leczenie blizn oraz rozstępów na skórze. Dzięki ekstraktom, które kojąco wpływają na naskórek, redukuje cellulit. Ponadto poprawia sprężystość i jej napięcie, hamuje starzenie się skóry.




olej tamanu

Olej otrzymywany jest poprzez tłoczenie na zimno z pestek owoców tropikalnego drzewa Tamanu (Calophyllum inophyllum). Cechuje się bogatą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT (linolowy i oleinowy), zawiera również naturalne flawonoidy. Dzięki tym składnikom szybko koi wrażliwą i problemową skórę, przyspiesza jej regenerację, hamuje rozwój bakterii i działa ochronnie. Ceniony jest także za działanie antyoksydacyjne – aktywnie opóźnia proces starzenia skóry.
Stosowany do łagodzenia różnego rodzaju problemów skórnych: trądziku różowatego, łojotoku, łupieżu, egzemy, łuszczycy, odleżyn i opryszczki. Intensywnie regeneruje skórę. Przeprowadzone badania potwierdziły, że wyraźnie redukuje blizny i rozstępy.
Polecany jest do cery tłustej, trądzikowej, mieszanej. Pomaga zredukować wypryski, zapobiega powstawaniu zaskórników.
Zaleca się go również do pielęgnacji skóry dojrzałej oraz wymagającej odbudowy (m.in. na skutek uszkodzeń przez czynniki zewnętrzne typu słońce czy mróz) – olej Tamanu intensywnie odżywia i wspomaga odbudowę zdrowego naskórka. Nierozcieńczony olej można stosować punktowo na skórę – na miejsca problemowe, wypryski, blizny, poparzenia. W innych przypadkach zaleca się rozcieńczyć z innymi olejami w proporcji 1:1, przy czym do codziennej pielęgnacji najlepsze stężenie wynosi 20-50%. Można zmieszać odrobinę oleju Tamanu z balsamem do ciała czy kremem do twarzy tuż przed nałożeniem.
Można wcierać w skórę głowy w przypadku łupieżu, łuszczycy, zapalenia mieszków włosowych.





olej z nasion czarnuszki

Znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Nazywany „olejem Faraona”, gdyż wspomagał pielęgnację skóry dotkniętej różnymi schorzeniami i infekcjami. Znany z działania regenerującego i opóźniającego proces starzenia się skóry. Jest skutecznym antyoksydantem, a ponadto ma hamuje rozwój bakterii oraz działa przeciwzapalne. Pomocny przy: bólach głowy, bólach zębów, przeziębieniu, grypie (obniża gorączkę, oczyszcza z toksyn), problemach z układem trawiennym, schorzeniach skóry (np. czyraki), problemach z włosami, alergiach (działa łagodząco), cukrzycy, schorzeniach układu oddechowego (kaszel, astma), nadciśnieniu, problemach ze snem






olej migdałowy

jest bogatym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Jego skład jest bardzo zbliżony do składu lipidów ludzkiej skóry i z tego względu łatwo przez nią przyswajalny. Odżywia cebulki włosów, stymuluje wzrost, połysk i elastyczność. Olej migdałowy bardzo dobrze przenika w głąb skóry i jest odpowiedni dla wszystkich rodzajów skóry i dla osób w każdym wieku. Jest to olej często stosowany w kosmetykach oraz jako olej bazowy w aromaterapii.
Łagodzi, zmiękcza i wygładza skórę, regeneruje i chroni. Nieprzypadkowo od starożytności stosowany jako olejek do masażu dla niemowląt i dzieci. Ma bardzo dobry wpływ na suchą, wrażliwą skórę.






olej z nasion baobabu

Polecany szczególnie do skóry suchej, problemowej i dojrzałej ze względu na doskonałe właściwości nawilżające i regenerujące. Głęboko wnika w skórę, wspomaga jej odnowę, uelastycznia i zmiękcza, wygładza zmarszczki. Jest skutecznym przeciwutleniaczem o wysokiej zawartości witamin A i E oraz  kwasów omega-3. Łagodzi problemy skórne: trądzik, oparzenia słoneczne, egzemę i łuszczycę. Pomaga zniwelować blizny, rozstępy i przebarwienia skórne. Może być stosowany po goleniu.
Intensywnie regeneruje włosy zniszczone i suche, nadaje im blask, chroni przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi. Przynosi ulgę w przypadku łupieżu i swędzącej skóry głowy.
Łatwo się wchłania, nie zatyka porów, nie pozostawia uczucia lepkości. Łatwo łączy się z innymi olejami, także olejkami esencjonalnymi. Ma złotą barwę i lekko orzechowy aromat.





olej z pestek moreli


Zawiera kwasy tłuszczowe Omega 6 i Omega 9, 

kwas oleinowy i linolowy, witaminy A i E. Polecany zarówno do spożycia (wspomaga trawienie, zwiększa apetyt i wzmacnia organizm), jak również w celach kosmetycznych. Odpowiedni do wszystkich typów skóry, szczególnie suchej, wrażliwej, tracącej elastyczność. Nawilża i wygładza naskórek, zmniejsza zmarszczki. Regeneruje skórę skłonną do podrażnień. Polecany jako odżywka do włosów i paznokci. Odpowiedni do pielęgnacji skóry dzieci. 






olej konopny

lekki, niekomedogenny olej o działaniu przeciwzapalnym,  silnie regeneracyjnym, zmiękczającym, nawilżającym, przeciwzmarszczkowym.

Olej konopny bardzo szybko się wchłania nie pozostawiając uczucia tłustości dzięki czemu idealnie nadaje się do pielęgnacji cery mieszanej, tłustej, a szczególnie dojrzałej cery z tendencją do trądziku.


Stanowi wyjątkowy składnik pielęgnacyjny dla każdego rodzaju cery odwodnionej,  wrażliwej, alergicznej.

Olej bardzo dobrze penetruje w głębsze warstwy skóry dzięki czemu jest bardzo dobrym promotorem przejścia dla innych składników aktywnych. 





olej z orzecha włoskiego

niekomedogenny olej idealny do pielęgnacji każdego rodzaju cery zarówno mieszanej jak też suchej, wrażliwej, dojrzałej oraz atopowej. Olej jest łatwo absorbowany przez skórę,  szybko wchłania się nie pozostawiając wrażenia tłustości.

Dzięki bardzo wysokiej zawartości kwasu linolowego,  który jest jednym ze składników naturalnego sebum, olej z orzecha włoskiego  zwiększa przepuszczalność naskórka i jest bardzo dobrym promotorem przejścia dla substancji czynnych oraz zapobiega powstawaniu zaskórników.





 olej kokosowy

Znakomicie odżywia dojrzałą i suchą skórę, spłycając wszelkie zmarszczki. Ma właściwości antyoksydacyjne i spowalnia procesy starzenia, a dodatkowo działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Zmiękcza i wygładza popękaną skórę na piętach czy łokciach, czy też suche dłonie. Działa kojąco w przypadku lekkich oparzeń słonecznych, może być stosowany również do leczenia skaleczeń i stłuczeń.
Olej kokosowy polecany jest również jako znakomita odżywka do włosów, do zastosowania przed ich umyciem. Sprawia, że włosy są miękkie, lśniące i elastyczne. Olej kokosowy wnika w głąb włosów, regeneruje je, wzbogaca w białka i przywraca sprężystość włosów. Olej chroni kolor, jak również naturalne białka i oleje przed wymywaniem ich przez wodę. Tworzy warstwę ochronną, włosy stają się bardziej elastyczne i odporne na łamliwość.

Pamiętać należy, że olej ten mimo wspaniałych właściwości jest olejem ciężkim i może zapychać pory. Nie nadaje się też do każdego rodzaju włosów





olejek arganowy

z racji swojego wyjątkowego bogactwa w witaminę E - witaminę młodości, oraz kwasy tłuszczowe (kwas palmitynowy, stearynowy, oleinowy, linolowy), sterole (łącznie zawiera ich  3200 mg/kg), thocopherole (alfa, delta, gamma-łacznie  695-720 mg/kg), polifenole posiada wyjątkowe właściwości:
silne działanie regenerujące skórę, doskonały dla dojrzałej skóry
chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek, hamuje proces starzenia się skóry

ujędrnia i nawilża skórę
 powstrzymuje utratę wody przez skórę, pobudzając odbudowę bariery lipidowej naskórka
 wzmacnia włosy oraz odbudowuje paznokcie
 łagodzi agresywne działanie słońca i wiatru
 łagodzi objawy trądziku młodzieńczego, alergii, łuszczycy
  łagodzi objawy egzemy, koi pęknięcia skóry
  pielęgnuje skórę przed i po opalaniu



                                                                                   

olejek rycynowy

Jego zakres właściwości jest bardzo szeroki. Możemy stosować go na brwi i rzęsy dzięki temu będą dłuższe i grubsze  sprawdza się przy regeneracji włosów. Zastosowanie w pielęgnacji włosów olejku rycynowego wykazuje dużą skuteczność w poprawie ich kondycji.   W zależności od problemu, olejek stosowany jest bardzo różnorodnie.
 Jeśli tylko końcówki włosów są zniszczone, wskazane jest codzienne smarowanie ich olejkiem rycynowym na noc, a następnego dnia, rano należy normalnie umyć głowę szamponem. Olejek rycynowy może być również stosowany w formie maski.  Olejek rycynowy uważany jest, jako środek działający kojąco i regenerująco na skórę dłoni. Do tego wzmacnia paznokcie. Dłonie można smarować na noc olejkiem i nakładać rękawiczki bawełniane lub wykonywać kąpiel dłoni w lekko podgrzanym olejku. Jak wiadomo olejek ten ma również właściwości przeczyszczające.

Olej rycynowy jest najbardziej błyszczącym olejem roślinnym, dlatego jest głównym składnikiem szminek i błyszczyków. Używany przez dłuższy czas może wysuszyć skórę ust, dlatego płynne błyszczyki powinno się mieszać z innymi olejami. Niestety wówczas połysk nie jest taki intensywny. Mydło z olejem rycynowym w składzie bardzo dobrze się pieni.

Olejowe kąpiele włosów (olej rycynowy wcierać w skórę i we włosy, potem zmyć łagodnym szamponem). Stosuje się przy wypadaniu włosów, rozdwajaniu końcówek i łamliwość włosów, uszkodzeniu włosów zabiegami fryzjerskimi. Także przy łuszczycy we włosach, łupieżu suchym.



olej z awokado

    odżywia skórę w 7 istotnych witamin: A,B,D,E,H,K,PP oraz skwalen,
    dostarcza wielu składników mineralnych, w szczególności:  potasu, manganu, fosforu i krzemu,
    nawilża i działa przeciwzmarszczkowo,
    doskonale penetruje skórę i wygładzą ją,
    zapobiega parowaniu wody z naskórka,
    działa przeciwalergicznie,
    łagodzi wszelkie podrażnienia skóry dzięki zawartemu chlorofilowi,
    dzięki zawartemu w oleju skwalenowi ma właściwości antyzapalnie i antygrzybiczne,
    polecany również do skóry pod oczami i szyi
    wcierany w skórę głowy wspomaga walkę z wypadającymi włosami,
    wzmacnia cebulki włosowe,
    polecany do olejowania bardzo zniszczonych włosów - doskonale nabłyszcza, zamyka pory włosa. Działa wspomagająco przy takich schorzeniach jak: egzema, łuszczyca,Olejek z awokado jest polecany do każdego rodzaju cery a w szczególności do skóry wrażliwej, suchej i dojrzałej, a także tej problematycznej, również tłustej. Pomaga w leczeniu egzemy oraz łuszczycy. Olej awokado nieoczyszczony zaliczany jest do grupy olejów gęstych. Z tego względu np. w masażu mieszany jest z innymi olejami. Bardzo szybko się wchłania




olej palmowy

podobnie jak kokosowy, jest jednym z najpopularniejszych olejów roślinnych na świecie. Olej palmowy wyciskany z pestek owocu drzewa Elaeis Guineensis, czyli olejowca gwinejskiego, ma barwę pomarańczową, z powodu wysokiej zawartości karotenu. W temperaturze pokojowej ma postać gęstego, miękkiego masła o neutralnym, lekkim zapachu. Ma właściwości nawilżające, oraz wygładzające, odżywia skórę bardzo suchą, dojrzałą i popękaną. Polecany jest do każdego rodzaju skóry, zwłaszcza z tendencjami do przesuszenia. Doskonale natłuszcza i uelastycznia. Masaż z zastosowaniem tego oleju przynosi skórze wiele wspaniałych korzyści pielęgnacyjno-relaksujących. Działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, łagodząco, przyśpiesza regenerację tkanek. Masaż z zastosowaniem tego oleju przynosi skórze wiele wspaniałych korzyści pielęgnacyjno - relaksujących. Polecany jest do każdego rodzaju skóry, zwłaszcza z tendencjami do przesuszenia. Olej palmowy jest znany z powodu zastosowania do produkcji luksusowych mydeł. W medycynie olej palmowy jest stosowany na rany w celu szybszego ich gojenia, ponieważ posiada właściwości przeciwbakteryjne.




olej z opuncji figowej

Jest prawdziwym eliksirem młodości, szczególnie polecanym dla cery suchej, dojrzałej, odwodnionej i wrażliwej. Jest jednym z najcenniejszych olejów – do wyprodukowania 1 litra oleju zużywa się 1 milion nasion, czyli 470 kg świeżych owoców opuncji.

Olej z nasion opuncji charakteryzuje się skutecznym działaniem przeciwzmarszczkowym - działa liftingująco i wygładzająco, w widoczny sposób odmładza skórę. Jest silnym antyoksydantem, zapobiega fotostarzeniu skóry. Zwiększa nawodnienie skóry, ujędrnia i odżywia. Działa przy tym kojąco na skórę problemową i przyspiesza procesy regeneracji naskórka. Dzięki olejkowi z opuncji figowej blizny i przebarwienia stają się mniej widoczne, a cera wygląda na rozjaśnioną i rozświetloną.
Olej zawiera wysoką zawartością NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych), głównie Omega-6, które stanowią główny składnik naturalnego płaszcza lipidowego skóry, chroniącego przed niekorzystnymi czynnikami zewnętrznymi i zachowującego odpowiedni poziom nawilżenia. W celu utrzymania tej naturalnej bariery lipidowej należy dostarczać NNKT z zewnątrz, ponieważ nie są one produkowane przez organizm.
    Olej z nasion opuncji jest również doskonałym źródłem witaminy E (zawiera jej więcej niż olej arganowy), występującej w unikalnej formie gamma-tokoferolu, przez co działa silnie antyoksydacyjnie, nawilżająco i regenerująco.





olej lniany 
Zastosowany zewnętrznie wykazuje działanie natłuszczające i ochronne. Zapobiega utracie wilgotności naskórka. Stosowany jako środek pielęgnujący i leczniczy do włosów Działa pozytywnie na skórę i tkankę podskórną. Olej lniany jest też źródłem kwasów Omega-3. Zawiera witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Wspomaga regenerację naskórka, dlatego też polecany jest przy leczeniu odleżyn, owrzodzeń i czyraków.  




 

olej z kiełków pszenicy  

idealny do cery suchej i dojrzałej, a także do cery mieszanej. Używany jest również do suchych i łamliwych włosów. Działa ujędrniająco i opóźnia procesy starzenia się skóry.
Jest olejem dość tłustym więc zalecamy mieszać go z olejem migdałowym, frakcjonowanym olejem kokosowym albo jojobą. W mieszaninie z olejem jojoba tworzy doskonałą mieszaninę uelastyczniającą zwiotczałą skórę albo zapobiegającą np. rozstępom.  Z pośród olei roślinnych cechuje się największą zawartością witaminy E.





  olej sojowy

Olej sojowy zawiera ponad 60% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych- NNKT. Jest także źródłem naturalnych tokoferoli. Przeznaczony dla skóry tłustej, mieszanej, ze skłonnościami do łojotoku, zanieczyszczonej i wrażliwej.Stosowany do natłuszczania skóry i włosów. Używany do produkcji kremów, mleczek, olejków, kremów do masażu. Może uczulać osoby uczulone na soję. Dobrze wchłaniany przez skórę, chroni przed utratą wilgoci. Ponieważ jest olejem stosunkowo nietrwałym można stosować go w mieszaninach z bardziej trwałymi olejami w stosunku 1:1.



olej abisyński

zapewnia intensywne nawilżenie nawet gdy skóra jest bardzo wysuszona i widoczne jest wiele zmarszczek. Poprawia kondycje skóry, redukuje zmarszczki. Pozostawia skórę gładszą, elastyczną i miękką w dotyku. Olej ten szybko i łatwo penetruje naskórek, co pomaga w uzupełnieniu utraconych lipidów i jednocześnie nie zostawia tłustego filmu.
Olej abisyński dzięki unikatowemu składowi kwasów tłuszczowych jest znakomitą substancją dyspergującą pigmenty, poprawia jakość kosmetyków kolorowych (pomadki, róże, tusze). Użyty do pomadek i błyszczyków pozostawia przyjemnie odczucie nawilżenia na ustach i jednocześnie dobrze rozprowadza pigment. Zastosowany podkładkach dobrze nawilża a przy tym nie zatyka porów skóry i nie pozostawia tłustej warstwy. W kosmetykach kolorowych zalecana doza 0.5-1%.

Olej abisyński znajduje także zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji włosów, szamponach, maskach i odżywkach. Pozostawia włosy miękkie, elastyczne przywraca im naturalny połysk.


olej z ogórecznika lekarskiego

polecany jest skórze bardzo suchej, popękanej, wrażliwej i łuszczącej się. W kremach przeciwzmarszczkowych. Polecany do skóry dojrzałej, suchej, zniszczonej opalaniem. Działa regenerująco i odmładzająco, poprawia elastyczność skóry, ujędrnia. Olej ten reguluje wilgotność skóry, regeneruje ją, łagodzi swędzenie. Zawartość kwasów organicznych może podrażniać skórę żle reagującą na kwasy organiczne zaleca się mieszanie z innymi olejami np. jojobą





  olej z wiesiołka                                          

Olej z wiesiołka zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) – kwas cis-linolowy (ok. 70-80 procent) gamma-linolenowy (GLA; ok. 8-15 procent) i oleinowy (ok. 3 procent) oraz kwasy nasycone – palmitynowy i stearynowy, a także witaminę F, fosfolipidy i sterole roślinne. Olej wiesiołkowy i zawierające go preparaty kosmetyczne zaleca się w przypadku skóry wrażliwej, alergicznej, suchej i łuszczącej się lub dojrzałej, którą znakomicie nawilża i odżywia, ale także do skóry tłustej, gdyż znakomicie reguluje pracę gruczołów łojowych. Stosuje się go również w celu poprawienia stanu włosów i paznokci. Dzięki swoim właściwościom odżywczym olej wiesiołkowy działa nie tylko leczniczo, lecz także odżywczo i przeciwstarzeniowo.
Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na funkcjonowanie membran i przestrzeni międzykomórkowych, utrzymują odpowiedni poziom nawodnienia organizmu, zapobiegają utracie wody przez zewnętrzne warstwy skóry, dlatego olej z wiesiołka pomaga utrzymać jej jędrność i elastyczność. Usuwa też toksyny i szkody poczynione przez wolne rodniki. Dodatkowo kwasy te inicjują produkcję enzymu (delta- 6-desaturaza), który pomaga w leczeniu różnego rodzaju problemów skórnych – od trądziku i wyprysków po łuszczycę.




To z pewnością nie wszystkie oleje jedyne te najbardziej znane i popularne, jeśli znacie jeszcze jakieś koniecznie dajcie znać a dopiszę je do listy :)

 jakie są Wasze ulubione oleje? :) ja osobiście kocham olej lniany i olej z dzikiej róży :)

W tym miejscu również chciałabym wyrazić swoje podziękowania dla Helfy.pl gdyż dzięki nim mogłam przedstawić Wam szczegółowy i wiarygodny opis olei :)