niedziela, 14 grudnia 2014

Puder Neem - recenzja

Uwielbiam pisać recenzje produktów, które zrobiły dla mnie coś dobrego.
Dziś przyszła pora na recenzję produktu indyjskego - co pewnie większości z Was nie zdziwi :)
Zapraszam na kilka słów o pudrze z liści neem, jego właściwościach oraz moich wrażeniach po użyciu tego pudru.



Przede wszystkim zacznijmy od tego czym jest neem. Opis dość długi, jednak proszek ten kryje w sobie nieopisaną ilość właściwości i zastosowań takżę warto wiedzieć o nim coś więcej

Neem jest to jedno z najpopularniejszych i zarazem jedno z najskuteczniejszych ziół używanych od tysiącleci w medycynie indyjskiej, ajurwedzie. Neem(Nazwa hinduska/ sanskryt: Neem, Nazwa łacińska: Azadirachta Indica , Nazawa polska: Miodła Indyjska) jest wiecznie zielonym, szybko rosnącym drzewem, które może osiągnąć wysokość od 15-20 m do 35-40 metrów.
Każda część drzew neem od przeszło 5 tysięcy lat wykorzystywana jest w ajurwedzie w celach medycznych i terapeutycznych: liście, kora, kwiaty, owoce i nasiona. Często nazywano je “lokalną apteką” gdyż stosowane było zewnętrznie i wewnętrznie w leczeniu wielu chorób.
Twierdzi się, że neem stanowi odpowiedź na wiele nieuleczalnych chorób. Od wieków lekarstwa na bazie neem stosowane są w leczeniu szerokiej gamy chorób, na przykład: potówki czerwonej, gorączki, czyraków, żółtaczki typu b, trądu, wrzodów żołądka, ospy wietrznej, malarii, cholery, cukrzycy, zapalenia płuc, zapalenia dróg moczowych, zgorzeli, wrzodów skóry, wszelkich stanów zapalnych skóry, egzemy, trądziku, grzybic, chorób oczu i jamy ustnej oraz w zwalczaniu pasożytów. Nowoczesne badań potwierdzają, że neem posiada silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe, antyseptyczne, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, poza tym działa antyzapalnie, przeciwgorączkowo, moczopędnie i owadobójczo.
Twierdzi się, że neem stanowi odpowiedź na wiele nieuleczalnych chorób. Od wieków lekarstwa na bazie neem stosowane są w leczeniu szerokiej gamy chorób, na przykład: potówki czerwonej, gorączki, czyraków, żółtaczki typu b, trądu, wrzodów żołądka, ospy wietrznej, malarii, cholery, cukrzycy, zapalenia płuc, zapalenia dróg moczowych, zgorzeli, wrzodów skóry, wszelkich stanów zapalnych skóry, egzemy, trądziku, grzybic, chorób oczu i jamy ustnej oraz w zwalczaniu pasożytów. Nowoczesne badań potwierdzają, że neem posiada silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe, antyseptyczne, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, poza tym działa antyzapalnie, przeciwgorączkowo, moczopędnie i owadobójczo. - See more at: http://www.helfy.pl/kosmetyki-naturalne-kosmetyki-orientalne/artykul/neem-cudowne-drzewo#sthash.HQmb3xCj.dpuf
... [źródło: helfy.pl]

Najbardziej popularne i osiąganle są sproszkowane liście neem i o nich dziś będzie mowa.
Sproszkowane liście neem są doskonałym naturalnym środkiem do pielęgnacji włosów i skóry. To doskonały środek antybakteryjny i przeciwłupieżowy.
Puder z sproszkowanych liści Neem może być wykorzystywany do pielęgnacji stanów zapalnych skóry, np. trądziku. Jest również bardzo skuteczny w walce z łupieżem. Ma bardzo wszechstronne działanie. Pielęgnuje alergie, odleżyny i odparzenia pieluszkowe, różnego rodzaju wysypki (w tym pryszcze), usuwa nadmiar tłuszczu ze skóry. Pomaga przywrócić naturalny kolor skóry.
  • skutecznie zwalcza łupież
  • jest naturalnym środkiem antybakteryjnym
  • oczyszcza, usuwa  nadmiar tłuszczu i zanieczyszczeń
  • tonizuje skórę głowy, przywraca jej naturalny kolor
  • doskonale pielęgnuje odleżyny i odparzenia pieluszkowe, różnego rodzaju wysypki( w tym pryszcze)
- See more at: http://www.helfy.pl/wlosy/maski-do-wlosow/neem-puder#sthash.uMPXxFuc.dpuf
Neem jest to jedno z najpopularniejszych i zarazem jedno z najskuteczniejszych ziół używanych od tysiącleci w medycynie indyjskiej, ajurwedzie. Neem(Nazwa hinduska/ sanskryt: Neem, Nazwa łacińska: Azadirachta Indica , Nazawa polska: Miodła Indyjska) jest wiecznie zielonym, szybko rosnącym drzewem, które może osiągnąć wysokość od 15-20 m do 35-40 metrów. Pochodzi z Persji. Występuje głównie w klimacie tropikalnym o średniej rocznej temperaturze między 21-32 ° C, jednak znaleźć je można również w nieco chłodniejszym klimacie (wytrzymuje temperaturę około 4′C). Powszechnie występuje w Indii, Bangladeszu i Pakistanie oraz Indonezji, Australii i Zachodniej Afryce. Można je również spotkać w kontynentalnej części Azji Południowo-Wschodniej, w szczególności w Kambodży i Tajlandii (gdzie znany jest jako sadao lub sdao), Laosie (gdzie jest nazywany kadao) i Wietnamie.
Każda część drzew neem od przeszło 5 tysięcy lat wykorzystywana jest w ajurwedzie w celach medycznych i terapeutycznych: liście, kora, kwiaty, owoce i nasiona. Często nazywano je “lokalną apteką” gdyż stosowane było zewnętrznie i wewnętrznie w leczeniu wielu chorób.
- See more at: http://www.helfy.pl/kosmetyki-naturalne-kosmetyki-orientalne/artykul/neem-cudowne-drzewo#sthash.HQmb3xCj.dpuf
Neem jest to jedno z najpopularniejszych i zarazem jedno z najskuteczniejszych ziół używanych od tysiącleci w medycynie indyjskiej, ajurwedzie. Neem(Nazwa hinduska/ sanskryt: Neem, Nazwa łacińska: Azadirachta Indica , Nazawa polska: Miodła Indyjska) jest wiecznie zielonym, szybko rosnącym drzewem, które może osiągnąć wysokość od 15-20 m do 35-40 metrów. Pochodzi z Persji. Występuje głównie w klimacie tropikalnym o średniej rocznej temperaturze między 21-32 ° C, jednak znaleźć je można również w nieco chłodniejszym klimacie (wytrzymuje temperaturę około 4′C). Powszechnie występuje w Indii, Bangladeszu i Pakistanie oraz Indonezji, Australii i Zachodniej Afryce. Można je również spotkać w kontynentalnej części Azji Południowo-Wschodniej, w szczególności w Kambodży i Tajlandii (gdzie znany jest jako sadao lub sdao), Laosie (gdzie jest nazywany kadao) i Wietnamie.
Każda część drzew neem od przeszło 5 tysięcy lat wykorzystywana jest w ajurwedzie w celach medycznych i terapeutycznych: liście, kora, kwiaty, owoce i nasiona. Często nazywano je “lokalną apteką” gdyż stosowane było zewnętrznie i wewnętrznie w leczeniu wielu chorób.
- See more at: http://www.helfy.pl/kosmetyki-naturalne-kosmetyki-orientalne/artykul/neem-cudowne-drzewo#sthash.HQmb3xCj.dpuf
Neem jest to jedno z najpopularniejszych i zarazem jedno z najskuteczniejszych ziół używanych od tysiącleci w medycynie indyjskiej, ajurwedzie. Neem(Nazwa hinduska/ sanskryt: Neem, Nazwa łacińska: Azadirachta Indica , Nazawa polska: Miodła Indyjska) jest wiecznie zielonym, szybko rosnącym drzewem, które może osiągnąć wysokość od 15-20 m do 35-40 metrów. Pochodzi z Persji. Występuje głównie w klimacie tropikalnym o średniej rocznej temperaturze między 21-32 ° C, jednak znaleźć je można również w nieco chłodniejszym klimacie (wytrzymuje temperaturę około 4′C). Powszechnie występuje w Indii, Bangladeszu i Pakistanie oraz Indonezji, Australii i Zachodniej Afryce. Można je również spotkać w kontynentalnej części Azji Południowo-Wschodniej, w szczególności w Kambodży i Tajlandii (gdzie znany jest jako sadao lub sdao), Laosie (gdzie jest nazywany kadao) i Wietnamie.
Każda część drzew neem od przeszło 5 tysięcy lat wykorzystywana jest w ajurwedzie w celach medycznych i terapeutycznych: liście, kora, kwiaty, owoce i nasiona. Często nazywano je “lokalną apteką” gdyż stosowane było zewnętrznie i wewnętrznie w leczeniu wielu chorób.
- See more at: http://www.helfy.pl/kosmetyki-naturalne-kosmetyki-orientalne/artykul/neem-cudowne-drzewo#sthash.HQmb3xCj.dpuf
Neem jest to jedno z najpopularniejszych i zarazem jedno z najskuteczniejszych ziół używanych od tysiącleci w medycynie indyjskiej, ajurwedzie. Neem(Nazwa hinduska/ sanskryt: Neem, Nazwa łacińska: Azadirachta Indica , Nazawa polska: Miodła Indyjska) jest wiecznie zielonym, szybko rosnącym drzewem, które może osiągnąć wysokość od 15-20 m do 35-40 metrów. Pochodzi z Persji. Występuje głównie w klimacie tropikalnym o średniej rocznej temperaturze między 21-32 ° C, jednak znaleźć je można również w nieco chłodniejszym klimacie (wytrzymuje temperaturę około 4′C). Powszechnie występuje w Indii, Bangladeszu i Pakistanie oraz Indonezji, Australii i Zachodniej Afryce. Można je również spotkać w kontynentalnej części Azji Południowo-Wschodniej, w szczególności w Kambodży i Tajlandii (gdzie znany jest jako sadao lub sdao), Laosie (gdzie jest nazywany kadao) i Wietnamie.
Każda część drzew neem od przeszło 5 tysięcy lat wykorzystywana jest w ajurwedzie w celach medycznych i terapeutycznych: liście, kora, kwiaty, owoce i nasiona. Często nazywano je “lokalną apteką” gdyż stosowane było zewnętrznie i wewnętrznie w leczeniu wielu chorób.
- See more at: http://www.helfy.pl/kosmetyki-naturalne-kosmetyki-orientalne/artykul/neem-cudowne-drzewo#sthash.HQmb3xCj.dpuf
Neem jest to jedno z najpopularniejszych i zarazem jedno z najskuteczniejszych ziół używanych od tysiącleci w medycynie indyjskiej, ajurwedzie. Neem(Nazwa hinduska/ sanskryt: Neem, Nazwa łacińska: Azadirachta Indica , Nazawa polska: Miodła Indyjska) jest wiecznie zielonym, szybko rosnącym drzewem, które może osiągnąć wysokość od 15-20 m do 35-40 metrów. Pochodzi z Persji. Występuje głównie w klimacie tropikalnym o średniej rocznej temperaturze między 21-32 ° C, jednak znaleźć je można również w nieco chłodniejszym klimacie (wytrzymuje temperaturę około 4′C). Powszechnie występuje w Indii, Bangladeszu i Pakistanie oraz Indonezji, Australii i Zachodniej Afryce. Można je również spotkać w kontynentalnej części Azji Południowo-Wschodniej, w szczególności w Kambodży i Tajlandii (gdzie znany jest jako sadao lub sdao), Laosie (gdzie jest nazywany kadao) i Wietnamie.
Każda część drzew neem od przeszło 5 tysięcy lat wykorzystywana jest w ajurwedzie w celach medycznych i terapeutycznych: liście, kora, kwiaty, owoce i nasiona. Często nazywano je “lokalną apteką” gdyż stosowane było zewnętrznie i wewnętrznie w leczeniu wielu chorób.
- See more at: http://www.helfy.pl/kosmetyki-naturalne-kosmetyki-orientalne/artykul/neem-cudowne-drzewo#sthash.HQmb3xCj.dpuf
Neem jest to jedno z najpopularniejszych i zarazem jedno z najskuteczniejszych ziół używanych od tysiącleci w medycynie indyjskiej, ajurwedzie. Neem(Nazwa hinduska/ sanskryt: Neem, Nazwa łacińska: Azadirachta Indica , Nazawa polska: Miodła Indyjska) jest wiecznie zielonym, szybko rosnącym drzewem, które może osiągnąć wysokość od 15-20 m do 35-40 metrów. Pochodzi z Persji. Występuje głównie w klimacie tropikalnym o średniej rocznej temperaturze między 21-32 ° C, jednak znaleźć je można również w nieco chłodniejszym klimacie (wytrzymuje temperaturę około 4′C). Powszechnie występuje w Indii, Bangladeszu i Pakistanie oraz Indonezji, Australii i Zachodniej Afryce. Można je również spotkać w kontynentalnej części Azji Południowo-Wschodniej, w szczególności w Kambodży i Tajlandii (gdzie znany jest jako sadao lub sdao), Laosie (gdzie jest nazywany kadao) i Wietnamie.
Każda część drzew neem od przeszło 5 tysięcy lat wykorzystywana jest w ajurwedzie w celach medycznych i terapeutycznych: liście, kora, kwiaty, owoce i nasiona. Często nazywano je “lokalną apteką” gdyż stosowane było zewnętrznie i wewnętrznie w leczeniu wielu chorób.
- See more at: http://www.helfy.pl/kosmetyki-naturalne-kosmetyki-orientalne/artykul/neem-cudowne-drzewo#sthash.HQmb3xCj.dpuf
Sproszkowane liście neem są doskonałym naturalnym środkiem do pielęgnacji włosów i skóry. To doskonały środek antybakteryjny i przeciwłupieżowy.
Puder z sproszkowanych liści Neem może być wykorzystywany do pielęgnacji stanów zapalnych skóry, np. trądziku. Jest również bardzo skuteczny w walce z łupieżem. Ma bardzo wszechstronne działanie. Pielęgnuje alergie, odleżyny i odparzenia pieluszkowe, różnego rodzaju wysypki (w tym pryszcze), usuwa nadmiar tłuszczu ze skóry. Pomaga przywrócić naturalny kolor skóry.


  • skutecznie zwalcza łupież
  • jest naturalnym środkiem antybakteryjnym
  • oczyszcza, usuwa  nadmiar tłuszczu i zanieczyszczeń
  • tonizuje skórę głowy, przywraca jej naturalny kolor
  • doskonale pielęgnuje odleżyny i odparzenia pieluszkowe, różnego rodzaju wysypki( w tym pryszcze) [źródło:helfy.pl]


Puder, który kupiłam jest firmy HESH. Kupiony w sklepie indyjskim za 99 pensów czyli nie całe 5zł. W Polsce można go kupić w sklepach internetowych za około 17zł lub na allegro za troszkę niższą cenę. Na dzień dzisiejszy najniższa cena jaką znalazłam to 13.50zł wraz z wysyłką. 





Pudru używałam zarówno w postaci maski na twarz jak i na włosy, skórę głowy. W mojej ocenie jest to niezastąpiona maska i powinna być w posiadaniu każdej z osób, która zmaga się z wszelakimi problamami skórnymi. Moja cera choć nie jest najgorsza nie jest również idealna. Zmagam się z rozszeżonymi porami i drobnymi wypryskami. Maseczki na twarz użyłam 4 razy. Pierwsze efekty widać od razu po jej zmyciu. Na skórę głowy zastosowałam ją 3 razy.


Co dało się zaobserwować podczas stosowania?
  • twarz natychmiast rozjaśniona
  • czuć na twarzy świeżość i nieopisaną czystość
  • oczyszczone pory skóry
  • po pierwszym użyciu znacznie zmniejszona widoczność wągrów
  • po kilku użyciach pory skóry są mniej widoczne
  • przy systematycznym stosowaniu wszelkiego rodzaju wypryski zmniejszają się i zanikają
  • łagodzi podrażnienia
  • nie przesusza twarzy jednak w moim przypadku strefa T która zawsze była bardziej tłusta została zmatowiona
  • w przypadku zastosowania na włosy łupież zniknął całkowicie po 3 użyciach
  • włosy znacznie mniej wypadają choć używam też innych masek jednak zawsze dodaje do nich odrobine neem
  • włosy dłużej pozostają świeże

Co więcej mogę o tym pudrze powiedzieć - jego zapch jest okropny,bardzo intensywny, ziołowy. Jednak działanie pudry wynagradza ten smrodek :) WAŻNE puder ma zieloną barwę i tak jak w przypadku amli osoby o blond włosach muszą uważać. Wprawdzie neem nie barwi na stałe jednak może pozostawić zieloną poświatę. Na jednym z blogów gdzie działanie opisywała pani o blond włosach przeczytałam, że poświata znikła po umyciu włosów.

WAŻNE
Niestety na opakowaniu producent nie podaje nam szczegółowych informacji jak należy przygotować proszek do użycia i przez to wiele osób ma problem z odpowiednim przygotowaniem.


















  • Odpowiednią ilość pudru z liści neem wymieszaj dokładnie z  wodą, tak żeby powstała rzadka papka
  • Nałóż na skórę głowy lub twarzy, delikatnie wmasuj
  • Pozostaw od 10 do 15 minut
  • Dokładnie spłucz wodą
  • - See more at: http://www.helfy.pl/wlosy/maski-do-wlosow/neem-puder#sthash.uMPXxFuc.dpuf

    • Odpowiednią ilość pudru z liści neem wymieszaj dokładnie z  wodą, tak żeby powstała  papka. Ja puder mieszam z wodą różaną. Nie może być zbyt rzadka bo spłynie z twarzy. Zbyt gęsta będzie ciężka do rozprowadzenia na włosach. Z mojego doświadczenia wynika, że maseczka na twarz musi być bardziej gęsta a na włosy bardziej płynna. Puder lepiej też rozprowadza się z wodą letnią a nie zimną. Do przygotowania maseczki na twarz wystarczy 1 łyżeczka od herbaty na włosy 2,5 łyżeczki
    • Nałóż na skórę głowy lub twarzy, delikatnie wmasuj. W przypadku włosów oczywiście skupiamy się na skórze głowy. Na twarz maseczkę nakładam pędzlem.
    • Pozostaw od 10 do 15 minut. Na twarzy 10 minut zdecydowanie wystarczy jeśli zostawimy maseczkę na zbyt długi czas skóra może być lekko zaczerwieniona. Jednak po paru minutach zaczerwienienie znika.
    • Dokładnie spłucz wodą. Bez obaw ;) z włosów bardzo łatwo się spłukuje. Włosy pozostaw do wyschnięcia i nie martw się jeśli będą sprawiały wrażenie tępych i matowych. Ten efekt minie kiedy włosy dokładnie wyschną. Ja nie czeszcę ich dopóki nie będa zupełnie suche. Dopiero wtedy można oceniać efekty i co więcej włosy łatwo będą się rozczesywać. Wilgotne mogą się plątać.






















    Jeśli macie problemy skórne to polecam wypróbowanie pudru neem.  To 100% naturalny środek i z pewnością nie zaszkodzi a może pomóc w walce z dolegliwościami skórnymi. Ważne aby stosować go regularnie. Jako maskę na twarz nakładam go co 3 dni.
    Jeśli używaliście neem dajcie znać co o nim sądzicie :) a może znacie inne produkty tego typu?